onsdag 3 september 2014

En gång rebell, alltid rebellJag har alltid varit svag för rebeller och snart 80-åriga damrebeller är min absoluta favorit. Så här skriver Helga på baksidan av boken:

" Idag, 79 år gammal, traskar jag nyfiken vidare med trots, min skaparlust och mina dåraktiga lovsånger."

Jag tycker om biografier. Väldigt ofta är verkligheten så mycket mer fantastiskt än sagan.

Det mest tankeväckande med den här boken är:

" en vacker dag i San Fransisco står en liten röd bil i tur att betala sin biltull vid påfarten till den stora bron. Kvinnan tar upp plånboken och säger:
- Och så vill jag betala för de sex nästa bilarna i kön också.
Den något förvånade brovakten tar emot pengarna för sju bilar och vinkar sedan förbi de följande:
- Det var en före som betalade för er också, säger han roat och önskar lycka till.

Kvinnan i bilen ingår i den nya "godhetsgerillan" som sprider sig i Kalifornien. Lite varstans finns skyltar där det står " Var slumpmässigt snäll och gör goda gärningar utan baktanke!" 
Kampanjen är anonym. De som läser skyltarna uppger att de blir fascinerade  av tanken och många gör något i uppmaningens anda. De är lika anonyma som upphovsmannen/ eller kvinnan.

Någon lägger pengar i din parkeringsautomat, någon planterar blommor vid busshållplatsen, eller tar bort skräpet i din trappa. Som följd av detta uppstår något som kanske kan kallas för positiv anarki. Tanken bakom är, kan jag läsa i en artikel undertecknad "Anonymous" som någon okänd skickat till mig, att vänlighet kan sprida sig precis som våldet gör det.

Blir man nu utsatt för en slumpmässigt vänlig behandling, hur liten och obetydlig den än är, förändras ens dag till det bättre. Man grunnar över vad man har varit med om och varför och vem som stod bakom, men hittar ingen annan förklaring än att någon varit snäll. Och när man nu blir så glad av det, kan man ju lika gärna göra något lika irrationellt snällt mot någon annan."

Ingrid Olausson i Svenska Dagbladet 2 oktober 1992.


Nu skall jag läsa om Matisse och dricka kaffe, äta bulla och klämma tissarna på gamla Ulla ( vers som mamma eller nån av mostrarna lärde oss n.är vi små)

2 kommentarer:

  1. Rebeller e bra. Ulla får då kyyti hela tidn när nån dricker kaffe o bulla.

    SvaraRadera