torsdag 24 maj 2012

Att förlora sin oskuld

Vill du läsa en trädgårsbok- läs den här. Poetisk.

Hannu Sarenström har skrivit många trädgårdsböcker. Den bästa är nog Trädgårdsmagi. Den är egentligen ingen trädgårdsbok med växtbeskrivningar, odlingsråd .... Boken beskriver mer stämningar, små episoder, barndomsminnen.
Han skriver oxå om att förlora sin oskuld till sin första trädgård.

Jag förlora definitivt min oskuld när jag fick möjlighet att skapa en egen trädgård. Och Hannu Sarenström skriver så vackert om just det ögonblicket när jag insåg att det är nu som det händer:

"Den första trädgården kan vara som en stormande tonårsförälskelse, den stora som var steget in i vuxnenlivet. Där man med trevande fingrar oskyldigt smekte jorden och befruktade den med frö."

Herregud, det är ju så erotiskt och fint. Man blir ju nästan lite kåt-i-kått. Just så var det för mej oxå, jag kunde inte få nog. Jag prata, drömde, tänkte, planerade trädgård hela tiden. Och minsta lilla knopp följde jag med hur den utvecklades:

"I sin oskuld är man fortfarande helt befriad från den goda smaken, och ännu är det långt till finsmakarväxterna. Snarare vill den nyvunna ivern att det skall växa fort och helst skall det blomma i morgon."

"Med liv och lust berättar de om hur de kastar sej i trädgården när körsbärsträden blommar, hur de njuter av varje blomma, trots att kronorna skummar vitt av nyutslagna klasar."

Jag har nog kommit över det där första stadiet nu. Vårt förhållande är mera stabilt. Vi behöver inte ge varandra den odelade uppmärksamheten hela tiden mer. Ibland kan jag t o m bli nervös på min trädgård och tycka att den krånglar, och ibland tycker jag att den är ful.

Det handlar för mej mycket om känslor försöker jag få skrivet här. Jag vill skapa en viss stämning. Jag har alltid gillat idén om hemliga trädgårdar.
En trädgård som är omgiven av murar som man måste bli bjuden till. Som ingen annan ser. Ett hemligt paradis. Ingenting man brassar med utan en trädgård bara för ens egen skull.
Ganska svårt att genomföra i ett bostadsområde a la 2000talet och en massa ungar. Men på den vägen är jag.  Och Hannu Sarenström skriver igen precis det som jag vill ha sagt:

" En trädgård är lika mycket kärleksfull känsla som gestaltad skönhet. Det vackra kan man genom noggrann planering tänka ut. Den osynliga känslan måste värkas fram ur det innersta- som ett barn ur en välspänd mage."

Detta inslag är en kärleksförklaring till min trädgård. Du är och,hoppas jag, förblir min enda stora kärlek.


P.s Hannu Sarenström har en jättebra blogg här.


7 kommentarer:

 1. Hej,

  Va då enda stora kärlek??? Jag då?

  SvaraRadera
 2. Hi-hi. Känner du dej hotad av en trädgård?

  SvaraRadera
 3. efter att jag läst orden kåt i kått sluta jag förstå ;) jag vet, hur du känner dej;) de som att suga på en slickepinne,oj tänker högt igen, men jag vet vad du går igenom =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ;) Nä, du skriver högt. Jag förstår....

   Radera
 4. Hej

  Det var visst någon som gift sig med Berlinmuren också, så allt är väl möjligt, speciellt med en sån stilig trädgård.

  SvaraRadera
 5. Det är sant, kommer ihåg nån som alltid har älskat Berlinmuren men jag hör inte till den sorten. Jag föredrar att vara gift med dig;)

  SvaraRadera