torsdag 7 februari 2013

Linnéa frågar

Det är mycket Frida Kahlo i mitt liv just nu. Jag läser en bok om henne och såg i veckoslutet filmen om henne(igen) med wunderschöna Selma Hayek som Frida Kahlo.

I filmen fastna jag för detta:

Fridas man, Diego Rivera, var en mycket framgångsrik konsnär han med. Han slog igenom i Staterna big time som de säger overthere.

Här kommer ett litet "citat" från filmen (kan man citera en film?):

" Nytt rekord! Över 50 000 människor har ställt sig i kö utanför New Yorks nya Museum of Modern Art för att se den stora mexikanske konstnären Diego Riveras målningar. Han är den mest omtalade mannen på den här sidan av Rio Grande."

Och såhär tyckte Frida Kahlo om det:

" Gringorna är vänliga men det viktigaste i Gringoland är att ha ambitioner, att bli nån. Bara den som är nåt intresserar dem. Jag avskyr det. Att vara nåt stort intresserar mig inte. Diego älskar det. Han är som en stor skål fylld med godis åt alla. Allt i dethär landet inspirerar honom."

Vad tycker ni? Är det viktig att vara ambitiös? 


5 kommentarer:

 1. Frida hade ett härligt sätt, tänk om man endå vore va som hon. Diego var en konstnär o bock,men endå helt saklig, jag e nöjd att han int va min karl päläpälä lässynlässynläääää

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo, han påstod att han var diagnosticerad som en notorisk bock av en doktor. Väldigt passsande diagonos tyckte Frida.

   Radera
 2. Hmm. Jag vet faktiskt inte. Både ja och nej. Det är nog viktigt att vilja saker i livet. Men är det samma sak som att vara amitiös? Kanske inte riktigt. Utan ambition så skulle många saker blir ogjorda och ouppfunnet. Så adå kan man säga att ambition är viktigt. I alla fall för "dom där andra".

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mej är ambitiös viljan att bli någonting. Att inte vara nöjd med det som är till förfogande här och nu. Just det där att bli något stör mej. Alla är vi ju något oberoende vad vi åstadkommit. Resultatinriktat beteende stör mig oxå lite. Och att ändamålet helgar medlen-tänkande.
   Men visst kan ambition föra en människa långt men är det mot det bättre är ju en annan fråga.
   Är fortfarande en peu dimmig efter magsjuka så jag är om möjligt ännu diffusare i kanterna. Hoppas du förstår nånting...

   Radera
  2. Ja, bra poäng, att bli "någonting". Jag håller med om att det (samt de andra tänkandet också) är ett störande tankesätt, för som du säger, vi är ju redan alla något/någon. Jag tror att ambition nog är viktigt för att föra en vidare, men det är lika viktigt att inte tappa bort sig själv på vägen. Hoppas du mår bättre nu!

   Radera