tisdag 27 mars 2012

Glad vår

Flyttfåglar, lite is kvar på floden...
Mumintrollet och Snusmumrik njuter av våren - tillsammans


Glad vår säger jag i tid och otid därför att det låter så glatt och hoppingivande och för att Tove Jansson skrev det i Trollkarlens hatt. Snart, snart....

I början av Trollkarlens hatt är det vår och muminfamiljen vaknar. Här kommer ett citat
"Det höll verkligen på att bli en fin dag. Marken var full av yrvakna kryp som hade sovit hela vintern och sprang omkring och kände sej överallt. Man vädrade kläder och borstade morrhåren och lagade sina hus och beredde sig på allt sätt för den nya våren. Ibland stannade de och tittade på ett husbygge eller hörde på ett gräl(såna förekommer nämligen ofta de första vårdagarna för man kan ha mycket dåligt morgonhumör just när man krupit ur idet). Här och var satt trädandar på grenarna och kammade sitt långa hår, och i snöfläckarna på stammarnas norrsida grävde mössbarn och småknytt långa tunnlar.
Glad vår! sa en äldre snokherre. Och hur har vintern varit?
Tack bra, svarade Mumintrollet. Har farbror sovit gott? 
Fint, sa snokherrn. Hälsa till pappa och mamma."

Det här är sinnebilden av vår för mej. Nu börjar det röra på sej, nu börjar det hända.  Ju ljusare desto mer tid har vi för allt som vi vill skall hända.
En gång var jag på en perennplantskola på arbete. De som hade plantskolan sa att de arbetar i takt med hur solen lyser så att på midsommaren arbetar de dygnet runt och på midvintern vilar de. De låter väl bra.
Tove Jansson själv tyckte så här:
"Det är alldeles för lätt att älska våren. Med tiden tycker man mer om hösten."

Så gammal är jag nog redan att jag förstår vad hon menar. När hösten kommer är det lika skönt som när våren kommer. Aj-aj, vilken tur att jag bor i ett land där det finns 4 årstider. Tänk om det skulle vara sommar året runt.
Glad vår!


4 kommentarer:

  1. Precis, vännen min. Tur att det inte är sommar året runt. Fast man inte alltid gillar höst eller vinter, så är dom nog välkomna dom åxå. Åtminstone för en stund ;)

    SvaraRadera
  2. gillar alla årstider, men vinter sku kunna vara kortare från mitten av devember till mitten av frebuari, de ända som syns i vår trädgård e puccos kattskit, oo that`s nice.men man glömmer de snabbt när man ser den första någo blomma som blommar på våren typ lilla gula tussilagon, den e int så fin, men effektiv till vårhumöret :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kom ihåg att Puccos skit är som gödsel. Vitsi vad det skall frodas lite senare:)

      Radera